Sebészet

Általános betegségek

Napjaink általános betegségei! Amiket a mindennapokban megkaphatunk, és meg is kapunk!

Friss topikok

Címkék

alultömés (1) alveolus (1) ambuláns sebészet egészségügy oep kórház (1) apatitkristályok (1) apikális perforáció (1) ásványi anyagok (1) baktérium (2) betegség (2) bütyök (1) cement (3) cementoblasztok (1) ciszták (1) csillapítás fájdalom (1) csontra (1) czermak féle interglobuláris dentin (1) dentin (4) dentin formák (1) dentin pulpa (1) dentin szerkezet (1) deviancia (1) diszfunkcionalitás (1) érképletek (1) fájdalom (1) fájdalomcsillapítás (1) fájdalom betegség fájdalom (1) febris (1) fertőzött csatorna (1) fibroblaszt (1) fibroblasztok (1) fog (2) fogágy (2) fogágy fejlődése (1) fogbél (2) fogbélgyulladás (1) fogbélüreg (1) fogíny (2) fogmeder (1) fogszuvasodás (2) genny (1) guttaperka (1) gyökércsatorna (1) gyökércsúcs (1) gyökérhártya (1) gyökérkezelés (3) gyökérkezelés folyamata (1) gyökérkezelés szövődmények (1) gyökérkezelő tűkkel (1) gyulladás (3) hemidezmozómák (1) hidroxilapatit (1) hipotermia (1) idegek (1) intertubláris (1) kalapácsujj (1) kezelés (1) kollagén (2) kötőszövet (1) lábrendellenesség (1) láz (1) leukociták (1) lúdtalp (1) lug (1) makrofágok (1) mantle dentit (1) műhiba videó youtube (1) nátrium hipoklorit (1) ödéma (1) odontoblasztok (1) okklúzió (1) okok sérv (1) orvos (1) osteoblasztok (1) parodontitis (1) parodontium (2) periapikális (1) peritubuláris (1) pes (1) predentint (1) primer dentin (1) pulpa (1) pulpitis (1) pyrexia (1) reparatív dentin (1) sajkacsont (1) sarkantyú (1) sarokcsont (1) sav (1) sealer (1) sérv sérv (1) sharpey rostok (1) süllyedés (1) szekunder dentin (1) szövődmény sérv (1) tér (1) tercier (1) toxin (2) tünetek (1) tünetek sérv (1) Tüneti kezelés (1) tűrés (1) virtuális (1) youtube videó (1) zománc (2) Címkefelhő

Archívum

Sebészet

Címkék

alultömés (1) alveolus (1) ambuláns sebészet egészségügy oep kórház (1) apatitkristályok (1) apikális perforáció (1) ásványi anyagok (1) baktérium (2) betegség (2) bütyök (1) cement (3) cementoblasztok (1) ciszták (1) csillapítás fájdalom (1) csontra (1) czermak féle interglobuláris dentin (1) dentin (4) dentin formák (1) dentin pulpa (1) dentin szerkezet (1) deviancia (1) diszfunkcionalitás (1) érképletek (1) fájdalom (1) fájdalomcsillapítás (1) fájdalom betegség fájdalom (1) febris (1) fertőzött csatorna (1) fibroblaszt (1) fibroblasztok (1) fog (2) fogágy (2) fogágy fejlődése (1) fogbél (2) fogbélgyulladás (1) fogbélüreg (1) fogíny (2) fogmeder (1) fogszuvasodás (2) genny (1) guttaperka (1) gyökércsatorna (1) gyökércsúcs (1) gyökérhártya (1) gyökérkezelés (3) gyökérkezelés folyamata (1) gyökérkezelés szövődmények (1) gyökérkezelő tűkkel (1) gyulladás (3) hemidezmozómák (1) hidroxilapatit (1) hipotermia (1) idegek (1) intertubláris (1) kalapácsujj (1) kezelés (1) kollagén (2) kötőszövet (1) lábrendellenesség (1) láz (1) leukociták (1) lúdtalp (1) lug (1) makrofágok (1) mantle dentit (1) műhiba videó youtube (1) nátrium hipoklorit (1) ödéma (1) odontoblasztok (1) okklúzió (1) okok sérv (1) orvos (1) osteoblasztok (1) parodontitis (1) parodontium (2) periapikális (1) peritubuláris (1) pes (1) predentint (1) primer dentin (1) pulpa (1) pulpitis (1) pyrexia (1) reparatív dentin (1) sajkacsont (1) sarkantyú (1) sarokcsont (1) sav (1) sealer (1) sérv sérv (1) sharpey rostok (1) süllyedés (1) szekunder dentin (1) szövődmény sérv (1) tér (1) tercier (1) toxin (2) tünetek (1) tünetek sérv (1) Tüneti kezelés (1) tűrés (1) virtuális (1) youtube videó (1) zománc (2)

Állandó oldalak

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Hirdetés

Hirdetés

Sérv

2012.02.29. 17:29 orvos3200

A hétköznapi értelemben ha sérvről beszélünk, akkor általában hassérvre gondolunk. Tágabb értelemben minden üreges szervnél kialakulhat sérvesedés, ha a tartalma a természetes helyzetéből egy veleszületett vagy szerzett nyíláson át kiboltosúl, előemelkedik. Ilyen értelemben beszélhetünk agysérvről, gerincsérvről, rekeszsérvről is. A gyakoriságot tekintve a hasfali sérvek a leginkább gyakoriak. Úgy tartják, hogy az emberiség 3-5%-ának van ( vagy volt, ha megoperálták) hasfali sérve. Évente mintegy 20.000 sérvműtét történik az országban. A sérv keletkezésében alapvetően annak van jelentősége, hogy a hasfal három pontja fejlődéstanilag gyengébb. Ezek egyike a köldöknek megfelelő terület (köldöksérv), a másik a lágyéktájon van, ahol férfiakban a magasabban, a hasüregben fejlődő herék a herezacskóba történő vándorlása folyamán, a lágyékcsatornák belső és külső nyílásának megfelelően a hasfal rétegei vékonyabbak, gyengébbek (lágyéksérv). A harmadik ilyen gyenge pont az, ahol az alsó végtag erei a kismedence felől a combra lépnek ki (combsérv). Külön csoportot képeznek a hegsérvek, a hasfali műtétek ( sérülések) után képződő hegszövet kevésbé tud a terhelésnek ellenállni. Vannak igen ritkán előforduló különleges sérvfajták is ( belső sérvek), ezeknek az ismerete a szakemberek számára szükséges.

A sérv alkotórészei : a sérvkapu, amin át a hasüregből valamelyik hasüri szerv előtüremkedik ( rendszerint bél, de lehet a cseplesz, húgyhólyag, petefészek ) az előtüremkedő szerv a sérvtartalom és amiben a kitüremkedett szerv elhelyezkedik a sérvtömlő.

A sérvek okai:
A veleszületett sérvek oka egy fejlődési zavar, amikor a köldökgyűrű vagy a herék vándorlása folyamán az általuk képzett hashártya-tasak a születés után nem záródik. A szerzett sérvek a későbbi életkorban ( 40-50 év körül) keletkeznek. A szerzett sérv keletkezését több tényező segíti elő, mint a jelentős testsúlyfelesleg, tartós köhögés, székrekedés, vastagbéldaganat, az idősödő korban az izomszövet sorvadása, nehéz fizikai munka, hirtelen fogyás de veleszületett alkati tényező is. Ilyen értelemben a sérvhajlam öröklődhet is. Korábban szerepet tulajdonítottak a sérvek kialakulásában a szoros ruházatnak, fűzőknek is. A lágyéksérv inkább férfiak, a köldöksérv inkább nők betegsége, a combsérv idős, rendszerint sovány nők megbetegedése.
A hasfali sérvek mintegy 80%-a lágyéksérv, 15-20 %-a egyéb sérvfajta, combsérv csak elenyésző százalékban fordul elő.

A sérvek tünetei:
Rendszerint a sérvek kialakulásakor érez a beteg húzó, nyomó, feszülő fájdalmat a sérvnek megfelelően, melyek fekvésre, pihenésre elmúlnak, járáskor, fizikai megterheléskor fokozódnak. Rövidesen maga a beteg veszi észre hogy kisebb-nagyobb elődomborodás alakul ki. A sérv nagysága és a panaszok nem állnak arányban egymással, kicsiny sérv is okozhat komoly panaszokat és meglepően nagy sérv mellett is lehet a beteg panaszmentes. A sérv jelenléte a vizsgálat során általában könnyen megállapítható, csak kövér egyének esetében okoz nehézséget. Ilyenkor szükség lehet az ultrahangos vizsgálatra is.
Van néhány olyan elváltozás, ami utánozhatja a lágyéksérv tüneteit, mint a hasfalban elhelyezkedő jóindulatú zsírdaganat, nyirokcsomó-megnagyobbodás, a here burkai között felszaporodó folyadék, de ezek elkülönítése a sérvektől, nem szokott nehézséget okozni. Ezek elkülönítésében segítséget nyujt az ultrahangvizsgálat.

A sérvek szövődményei:
A sérvtartalom és a sérvkapu vagy sérvtömlő környezetében kialakult gyulladásos folyamat vagy a szűk sérvkapu következtében a sérvtartalom nem helyezhető vissza. Ha ez a béltartalom továbbításában nem okoz akadályt, különösebb jelentősége csak a sebész számára van, mert a mütéti megoldást megnehezíti. Előfordulhat azonban, hogy székelési nehézséget, görcsös hasi fájdalmakat okoz. A sérvek legsúlyosabb és az életet veszélyeztető szövődménye a kizáródás. Általában hirtelen alakul ki, a sérv megduzzad, fájdalmassá válik, nem helyezhető vissza, hányinger, hányás jelentkezik. A szelek és a széklet elakad. Ha a sérvben a húgyhólyag egy részlete záródik ki, vizelési inger is jelentkezik.

A kizáródott sérvtartalom vérkeringése romlik és ez az érintett szerv elhalásához vezet. Ha a sérv belet tartalmaz, a bélfal elhalása következtében hashártyagyulladás lép fel. A tünetek olyan riasztóak, hogy a beteg a tünetek fellépése után - szerencsére - rövid időn belül felkeresi az orvost. A beteg életét csak a mielőbbi sebészi beavatkozás menti meg. Előfordulhat az is, hogy a szűk sérvkapuban a bélfalnak csak kicsiny része csípődik ki, ilyenkor a tünetek nem olyan viharosak és a sebészi beavatkozás is késik.

A sérvek kezelése:
Évszázadokon keresztül a sérvet kizárólag sérvkötőkkel kezelték. Mai napig is vannak, akik sérvkötőt használnak, azonban ez rendszerint többet árt mint használ, elősegíti a sérvkörüli összenövések kialakulását, ami a műtétet megnehezíti, viselete kellemetlen, a beteget akadályozza a mindennapi életben, munkában, mozgásban, sportolásban. Főként a műtét utáni hegsérvek kezelésében mai napig is elterjedt a haskötő használata, ami ugyancsak megnehezíti a mindennapi életet, főleg nyári melegben kellemetlen a viselése. A kizáródott sérvek veszélyét már régen felismerték, ezért adott esetben a sérvkapu átvágását végezték, amivel a kizáródást, az erek leszorítását megszüntették, de a hasfal rekonstrukcióját nem végezték. A sérvkapu bemetszésének az volt a veszélye, hogy a közelben futó ütőerek megsértésével a beteg halálát idézték elő (elvérzés). Több, mint 150 évvel ezelőtt már tisztázták az anatómiai képletek pontos lefutását, így ezt a szövődményt sikerült elkerülni. Ezt a módszert nagyon plasztikusan irja le Balassa János - a modern hazai sebészet megalapítója - 1853-ban megjelent könyvében ( A hassérvekről).

A mai körülmények között bátran állíthatjuk, hogy a sérv egyetlen megfelelő kezelési módja a műtét. A sérv mütéti megoldása nem feltétlenül indokolt (relatív indikáció), mert közvetlen életveszélyt a beteg számára nem jelent. Figyelembe kell venni azt, hogy a sérv nagysága az idők folyamán fokozatosan növekszik, a helyreállító műtét egyre nehezebb, gyakoribbak a szövődmények, az életkor előrehaladásával a mütéti kockázat is növekszik az esetleges kísérőbetegségek miatt. Azt is tekintetbe kell venni, hogy az esetleges kizáródás a beteg életét közvetlenül veszélyezteti és ilyenkor nem ideális körülmények között történik a beavatkozás.
A mütéti megoldástól választott időpontban is el kell tekinteni, ha a beteg kora, általános állapota, kísérőbetegségei, testalkata miatt az érzéstelenítés vagy a műtét kockázata aránytalanul nagy. Komoly megfontolást igényel, ha a beteg életvitelét, életminőségét jelentősen korlátozza vagy lehetetlenné teszi a sérv. Ilyenkor csak a beteg teljes és részletes felvilágosítása, tájékoztatása, kérése után, a lehető legnagyobb körültekintéssel és előkészítéssel szabad a műtétet elvégezni. Természetesen a sérv kizáródása esetében - ami életet közvetlenül veszélyeztető állapot - a megfelelő rövid előkészítés után a műtétet el kell végezni ( vitális indikáció).

Választott időpontban, előre tervezett műtétek kockázata és a szövődmények gyakorisága olyan alacsony, hogy célszerü a műtétet még csekély panaszok esetén is elvégezni. A sérv spontán gyógyulása csak csecsemőkorban várható, ott is inkább a köldöksérv esetében.

A hasfali sérvek helyreállító műtétét helyi érzéstelenítésben, gerincvelői vagy gerincközeli érzéstelenítésben vagy általános érzéstelenítésben ( altatásban) végzik.

Sérvműtétek:
Elvileg két úton lehet a hasfali sérv rekonstrukcióját végezni. Vagy a sérvkapu öltésekkel történő varratát, zárását végzik el, vagy valamilyen módon a szövethiányt pótolják. Korábban elterjedt volt a bőrrel, irhával, bőnyével, izomlebennyel történő pótlás, manapság erre a célra kifejlesztett, szövetbarát, fel nem szivódó műanyag hálók állnak rendelkezésre.

Lágyéksérv esetén a hasfal rekonstrukciójának technikáját több mint 100 évvel korábban Edoardo Bassini torinoi sebész dolgozta ki, és mind a mai napig elfogadott eljárás. A módszert többen módosították, köztük a magyar Pólya Jenő is. Az utóbbi évtizedekben terjedt el a feszülésmentes technika, amit végezhetünk a beteg saját szöveteivel vagy műanyagháló beültetésével. Erre az a felismerés vezetett, hogy bebizonyosodott, a sérv kiujulásának leggyakoribb oka a feszülő varratok szövetkárositó hatása, az öltések átszakadása.

A saját szövettel történő pótlás lényege az, hogy a hasfalat finom öltésekkel, több rétegben erősítjük meg, igy a terhelés megoszlik az öltések és varratsorok között. A műanyag hálóval történő pótlás esetén a hasfal megerősítését szövetbarát, fel nem szívódó műanyag háló alkalmazásával érjük el. A háló behelyezését és rögzítését többnyire hagyományos feltárás utján végzik. Egyre jobban terjed azonban a műtét laparoszkópos úton való végrehajtása. Ebben az esetben három, egyenként 1-1- cm-es metszésen keresztül vezetik be az erre a célra kifejlesztett műszereket ( laparoszkópot, a kamerát és a munkacsatornáit ) és a szem ellenőrzése mellett egy képernyő (monitor) segítségével végzik a háló behelyezését. A hálót a környező szövetekhez varratokkal vagy kapcsokkal rögzítik.

Ez utóbbi módszer kétségtelen előnye, hogy a beteg számára kevesebb fájdalommal jár, a rehabilitáció gyors, korán terhelhető, rövid a kórházi tartózkodás ideje ( 24-48 óra).
Az eljárás azonban speciális felszerelést, jártasságot igényel és a költsége is magasabb, ami azonban a rövid kórházi ápolás és a gyors rehabilitáció, rövidebb táppénzes idő következtében megtérül.

Mütéti szövődmények:
Mint minden orvosi beavatkozásnak, a lágyéksérv műtéteinek is vannak szövődményei, bármelyik módszerrel is végzik azokat. Előfordulhatnak ér-, bél-, húgyhólyag-, idegsérülések és megsérülhet az ondóvezeték is. Ritkán tartós fájdalom alakul ki a mütéti területen. Felléphet a seb vagy a háló fertőződése, elgennyedése, kilökődése, elvándorlása. Tartós sipolyképződés is kialakulhat. Ilyenkor általában a beültetett háló eltávolítása vezet csak gyógyuláshoz. A szövődmények gyakorisága rendkívül alacsony, nem érik el az 1%-ot. A következmények általában nem súlyosak, de a beteg számára rendkívül kellemetlenek, jelentősen megnyúlhat az ápolás és a gyógyulás ideje. A háló-beültetéses módszer alkalmazásával a sérv kiújulása igen ritka, 0,5% alatt van, a hagyományos módszerek mellett 2-5%.

A köldöksérv mütéti megoldását mintegy száz esztendővel korábban a Mayo testvérek, Charles és Wiliam dolgozták ki. Lényege, hogy a köldök alatti haránt irányú metszésből tárják fel a sérvet és a hasfal rétegeit haránt irányban megkettőzve, tetőcserép-szerűen zárják a sérvkaput. A beavatkozásnak általában áldozatul esik a köldök, ami fiatal nők esetében nem szerencsés. Újabban már törekszünk arra, hogy bizonyos plasztikai megoldásokkal a köldököt is megtartsuk. Ahogyan a lágyéksérv műtéteinél, a köldöksérv esetén is műanyag hálóval erősítjük meg a hasfalat. Erre elsősorban akkor van szükség, ha a sérv kapuja nagy, a beteg elhízott és/vagy nehéz fizikai munkát végez.
Az úgynevezett hegsérvek - ahogy korábban említettük - korábbi műtétek területén vagy áthatoló sérülés hegében alakulnak ki. Ennek az oka az, hogy a hegszövet kevésbé terhelhető, gyengébb. Legtöbbször nem a sebész helytelen tevékenységének a következménye, hanem esetleges sebgennyedés, műtét után jelentős hízás vagy túlságosan korai fizikai megterhelés előzi meg. A hasfal helyreállítása itt is a feszülésmentes technika figyelembe vételével történik, óriási sérvek is sikerrel operálhatók a műanyaghálók felhasználásával.
Meg kell jegyezni, hogy ezeknek a sérveknek a rekonstrukciója is végezhető laparoszkópos úton.

El kell különíteni a műtét utáni hegsérvet a hasfal ellazulásától (relaxáció). A lényeges különbség az, hogy ez utóbbi esetben nincs valódi sérvkapu, a hasfal minden rétege megtartott, de a megelőző műtét során a szükségszerűen átvágott idegek működése megszűnik és ennek következtében az izomzat sorvad, elvékonyodik, mozgásképtelenné válik. Ilyenkor a hasprés fokozódásakor az adott terület laposan, egyenletesen domborodik elő, sérvkaput és sérvtartalmat nem lehet tapintani. Panaszt általában nem okoz, a funkció kiesése rendszerint nem jelentős, inkább esztétikai kellemetlenséggel jár. A sebészetnek nem hálás területe, mert az idegek regenerációjára nincs lehetőség és az ellazulás megszüntetésére a műanyagháló beültetése sem mindig kecsegtet sikerrel.

Nem ritka elváltozás, de nem sérv a két hosszanti egyenes hasizom egymástól való eltávolodása ( rectus diastasis). Ez rendszerint szülés után vagy jelentősebb elhizás esetén figyelhető meg. Csak a hasprés fokozódásakor ( felüléskor) észlelhető, a köldök felett a has középvonalában jelentkező lapos elődomborodás formájában. Panaszt nem okoz és mivel nem valódi sérv, a kizáródás veszélye sem fenyeget. Rekonstrukciójára rendszerint esztétikai okok miatt kerül sor.

Forrás: Weborvos - Dr. Alföldy Ferenc

A bejegyzés trackback címe:

https://nepbetegsegek.blog.hu/api/trackback/id/tr864226284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása